Themaroutes

Hieronder vindt u themaroutes door de Alblasserwaard. U kunt ze aanklikken op de kaart of naar beneden scrollen voor een lijst met alle routes. De lijst begint met de kortste route en eindigt met de langste route.

Nieuwpoort voor kinderen

Afstand: 2,2 kilometer

Locatie: Nieuwpoort, aan de Lek, vlak bij veerdienst tussen Gelkenes en Schoonhoven

Startpunt: parkeerplaats Het Hoofd, 2965 AX Nieuwpoort

Ga terug in de tijd in het eeuwenoude vestingstadje Nieuwpoort.

Deze wandeling brengt u op de leukste plekjes, langs de fraaiste panden en wallen met uitzicht over de polders en de Lek. Liever struinen door de uiterwaarden? Dat kan ook. Bij diverse horeca ligt er een wandelfolder klaar of download hem.

Of ontdek Nieuwpoort via je Smartphone met AbelLife. Download de AbelLife app en de route gratis op je telefoon.

Deze route is geschikt om met kinderen te wandelen.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Interessant bij deze route:

Luister naar het verhaal van Adriaan over het rampjaar 1672

Ottoland kids/Lammetjesroute

Afstand: 3,9 kilometer

Locatie: Ottoland, midden in de Alblasserwaard

Startpunt: Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Ottoland (gemeente Molenlanden)

Meer zien, meer horen en meer beleven? Volg dan deze routes met je smartphone. Download daarvoor de AbelLife app in de appstore van Apple of Google.

Grote kans dat je tijdens deze wandeling de schaapherder met zijn kudde tegenkomt. Zijn wandelende grasmaaiers zorgen ervoor dat de kades, bermen en natuurterreinen in dit gebied goed gemaaid worden. Of breng na je wandeling een bezoekje aan de schaapskooi. Daar vertellen ze je graag alles over deze wollige dieren. En ben je hier in het voorjaar? Dan mag je helpen met de lammetjes.

Meer zien, meer horen en meer beleven? Volg dan deze routes met je smartphone. Download daarvoor de AbelLife app in de appstore van Apple of Google.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Stadswallen Gorinchem

Afstand: 4,2 kilometer

Locatie: oude centrum Gorinchem

Startpunt: TOP Gorinchem Buiten de Waterpoort 3, 4201 CS Gorinchem of parkeerplaats Bagijnenwal 4201 JJ Gorinchem

Doe deze vestingwandeling en ontdek het Gorinchem van toen en nu! Gorinchem is al in de elfde eeuw ontstaan als kleine nederzetting van boeren en vissers. Tegenwoordig is Gorinchem de grootste Nederlandse vesting in oude staat.

De wandeling voert je over de stadswallen van Gorinchem en langs de highlights uit de – vooral militaire – geschiedenis van de stad. Zo ontdek je de verhalen achter de fraaie gevels. Waar werd het Tolhuis voor gebruikt? Of de Luisterpost? Rust onderweg even uit op een bankje om te genieten van de prachtige uitzichten over de rivier.

Na de wandeling loop je eenvoudig de stad in voor nog meer historie, winkelen of een heerlijke lunch. Hoe Gorinchem gegroeid is van kleine nederzetting tot grootste vestingstad in oude staat ervaart u in de vele musea die Gorinchem rijk is.

Ontdek Gorinchem via je Smartphone met AbelLife of laat je informeren bij het VVV Gorinchem.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Donkse Laagten met kinderen

Afstand: 6,5 kilometer

Locatie: ten zuiden van Streefkerk, in de polder langs het Achterwaterschap, gemeente Molenlanden

Startpunt: parkeerplaats Zijdeweg, Bleskensgraaf

Deze route is leuk om met kinderen te wandelen. Onderweg kom je door het kleine buurtschap De Donk. Vanuit de verte zie je het al liggen dankzij de hoger gelegen positie in het landschap. Deze verhoging is ontstaan in de ijstijd circa tienduizend jaar geleden. Tijdens droge tijden blies de wind het zand uit de rivierbeddingen op tot kleine rivierduinen die ook wel donken worden genoemd. Het hoogteverschil werd nog eens vergroot door in het inklinken van de omliggende grond. Donken vormden te midden van het drassige land de enige plek droge plek en waren daarom een geschikte plaats om te wonen.

Ook weidevogels en overwinteraars hebben het naar hun zin in dit gebied. De Donkse Laagten zijn een ware trekpleister voor vogels. Dankzij uitgekiend water- en weidebeheer is dit gebied het hele jaar door is het een walhalla voor vogelaars; ganzen in de winter, grutto, tureluurs blauwborsten en zelfs waterrallen in de zomer. Kijk even op de site van Staatsbosbeheer of zij in dit gebied nog bijzondere activiteiten organiseren.

In de gratis app van Abellife is deze route digitaal te downloaden. Leuk en informatief voor de kinderen!

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Kinderdijkpad

Afstand: 7,4 kilometer

Locatie: Kinderdijk

Startpunt: 2961 AR Kinderdijk en kijk bij de parkeertips (gemeente Molenlanden)

Het Kinderdijkpad is heel geschikt om met kinderen te lopen, maar eenvoudig te verlengen naar 11 kilometer of nog langer. Deze route geeft een perfect inkijkje in hoe Holland vroeger zijn voeten droog hield.

Molens, polders en water… zo ver het oog reikt. Sinds 1740 zorgen de molens ervoor dat het overtollige water van de Alblasserwaard wordt weggepomt naar de Lek. Samen vormen ze de grootste nog werkende waterhuishouding in Nederland. Twee molens zijn ingericht als museum. Eenmaal binnen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Na de indrukwekkende rij molens loopt de route verder langs het Groote- of Achterwaterschap. Om een betere afwatering te realiseren werd al in 1365 deze grote vaart gegraven. Nog steeds is deze vaart een belangrijk onderdeel in de bemaling van de Alblasserwaard. Meer informatie over wat er te beleven is onderweg? Download de gratis app via Abellife.nl.

Parkeertips

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Zo draaien de wieken

Afstand: 10,5 kilometer

Locatie: Streefkerk, aan de rivier de Lek, vlak bij de pont naar Bergstoep

Startpunt: Dorpsstraat 25, 2959 AG Streefkerk (gemeente Molenlanden)

Zeven molens komt u tegen op deze heerlijke wandeling, wandelen in Streefkerk is een belevenis.

De prachtige natuur in wisselende seizoenen verrast iedere keer weer. Het weidse landschap is steeds mooi, altijd anders. Genieten van de flora en fauna, van de vele knotwilgen die als oude mannen langs de Tiendsweg en de de Achterdijk staan, van de weide- en watervogels, die vooral in de polder Kortenbroek in groten getale aanwezig zijn. In het voorjaar de uitbundig bloeiende bloemen in de bermen en in de winter, als het meezit, ijs in de sloten en wit berijpte bomen en struiken. En natuurlijk de zeven molens die het dorp rijk is.

De bewoners van het dorp hebben speciaal voor u een folder gemaakt, waarin zij vertellen over Streefkerk, de molens en verklappen waar u de lekkerste ijsjes en heerlijkste kazen kunt eten.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Biologische Boeren Buren Wandelroute Noordeloos

Afstand: 12,1 kilometer

Locatie: in de polder van de Alblasserwaard, ten zuiden van de Lek

Startpunt: Zorgboerderij de Hogt, Nieuwendijk 11, 4225 PE Noordeloos of op een van de andere 3 boerderijen

Boerderijen, polder, vergezichten, eerlijk en biologisch zijn de kernwoorden van deze 12 kilometer lange wandelroute. Voor de wandelaar die van een stevige grotendeels onverharde wandeling houdt tot een wandeling met kleine kinderen, met deze route kunt u alle kanten. De route is namelijk makkelijk in te korten tot 1,5 kilometer.

Zes biologische boeren langs de route hebben de handen ineen geslagen onder de naam Symbiose en twee aantrekkelijke routes uitgezet van 1,5 en 4,5 kilometer lang. Zij laten zien hoe mooi het boerenland is als er op biologische manier gaat.

Stap even van de knooppunten af en volg de blauwe pijlen voor route van 1.5km of de rode pijlen voor de route van 4.5km. U kunt de wandelroute starten op iedere boerderij. Zorgboerderij de Hogt (Nieuwendijk 11, Noordeloos) is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Op drie boerderijen worden biologische producten verkocht waar u uw rugzak mee kan vullen voor een heerlijke picknick onderweg.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Bezienswaardigheden langs de route:

Biologische boerderij De drie wedden

Rondje Wijngaarden

Afstand: 13,6 kilometer

Locatie: Wijngaarden in de gemeente Molenlanden, ten noorden van Sliedrecht

Startpunt: Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’, Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht

Deze historische themaroute is 13 kilometer en start bij knooppunt 21 het streekcentrum Alblasserwaard. In het prachtige Wijngaarden (Wingerde), een klein dorp met een lang verhaal, loopt de route langs eeuwenoude boerderijen en groene weides waar de koeien in de zomermaanden nog buiten lopen. Even pauze? Onderweg kunt u bij de familie Van Krimpen aan het Westeinde een lekker ambachtelijk ijsje eten.

Wijngaarden is van oorsprong een agrarisch dorp. Eeuwenlang stonden hier alleen maar boerderijen met in het midden een kerk en daaromheen armenhuisjes en de school. Ook nu zijn er in Wijngaarden nog actieve boerenbedrijven. Door schaalvergroting is het aantal actieve boerenbedrijven minder, maar veel oude boerderijen zijn behouden gebleven. Het merendeel is nu woonboerderij, maar ze ademen nog de sfeer van toen.

De inwoners van Wingerde hebben een informatieve folder gemaakt waarin uitgebreid wordt verteld over het ontstaan van het dorp, de boerderijen, arbeidershuizen en de strijd tegen het water. De folder is verkrijgbaar bij VVV Dordrecht en diverse horecapunten in de omgeving.

LinkDownload de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Ooievaarspad

Afstand: 16,4 kilometer

Locatie: Nieuwpoort, Groot-Ammers, polder, molenkade (gemeente Molenlanden)

Startpunt: parkeerplaats De Haven in Groot-Ammers of TOP Nieuwpoort, Het Hoofd, 2965 AX in Nieuwpoort

Het Ooievaarspad is met zijn 16 kilometer lang al jaren een van de best belopen wandelroutes in deze regio. De route is gevarieerd in zowel ondergrond als beleving; een molengang, poldervergezichten, theetuinen en vestingstadje Nieuwpoort.

Een tipje van sluier van wat u te wachten staat: aan de Molenkade ten zuiden van Groot-Ammers staan de poldermolens De Peilmolen, Graaflandse Molen, Achtkante Molen en Achterlandse Molen keurig op rij. Als het te overwinnen niveauverschil voor molen te groot was, werden er meerdere molens geplaatst, een molengang.
Even op adem komen met uitzicht op een typisch Hollands landschap? De eigenaren van gemoedelijke theetuinen ontvangen u graag in hun eigen tuin voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. U herkent ze op de kaart aan het koffiekopje.

Starten kan zowel in Groot-Ammers als vanaf TOP Nieuwpoort. De route plus veel extra informatie gratis te downloaden via de app van AbelLife.

LINK: Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)

Gorinchem - enkele reis retour

Afstand: 17 kilometer

Locatie: Gorinchem, Linge, Leerdam

Startpunt: Station Gorinchem (Stationsweg 12, 4205 AA, Gorinchem)

Van vestingstad Gorinchem wandelen naar glasstad Leerdam en met de trein terug is in een notendop het verhaal van deze 17 kilometer lange route. De route start bij station Gorinchem. Tijdens deze route loop je eerst een stukje over de stadswallen en daarna langs de lieflijke Diefdijk. De rivier trakteert je achter elke bocht weer op een ander vergezicht; kleine dorpen en uiterwaarden vol natuurschoon. In Leerdam aangekomen eindigt de route bij het station en neem je de trein terug naar Gorinchem. Bezoek in Gorinchem nog het Gorcums Museum of het Hamel museum of strijk neer op een gezellig terras.

Is 17 kilometer te lang? De route is in te korten naar 7 kilometer. Je stapt dan eenvoudig in Arkel op trein terug naar Gorinchem. Wil je meer informatie over wat er te zien en te beleven is onderweg, download dan gratis de route via de AbelLife app. Of bezoek het VVV in Gorinchem.

Download de route hier (keuze uit GPX, pdf route, pdf kaart)